Foto: Avalon

Despre

Bio

Una din primele trupe românești care să se aventureze în compoziții post rock și experimente sonore fragile, Alternativ Quartet s-a format în 2008 la Bistrița / Cluj-Napoca și a lansat de atunci o serie de albume care urmăresc dezvoltarea lor continuă. Trupa reapare în 2023 după un hiatus de mai mulți ani cu două noi albume: Deocamdată suntem / Departe de solstițiu — două albume care redefinesc stilul și prezența lor, lărgind spectrul muzical al trupei printr-o serie de colaborări și o nouă producție.

Istoric

2008—2013: Începuturi

Împreună cu alte trupe precum Fluturi pe Asfalt și The: Egocentrics, Alternativ Quartet au încercat să adauge o nouă latură muzicii underground din România, prin integrarea unor ecouri emergente din lumea post rock și post metal. De la compoziții inspirate de Sigur Rós precum Nu uita că te aștept la piese cu un sound mai aparte precum Moscova, Liniștea astupă goluri și Sunet prea dactil, trupa rămâne ancorată în etosul înconjurător și reușește să exprime într-o voce personală muzica din care si-au găsit inspirația: Isis, The Books, Mogwai și multe altele.

2013—2019: Hiatus + Iglu

Metamorfoza sub aliasul Iglu — numele sub care a fost lansat albumul Stasis — marchează un moment reînviere din hiatusul nedeterminat cu un album cinematic plasat la intersecția dintre o intimă apropiere și un abandon distant, în special în piesele Stasis II și Stasis IV: Iglu și Să cadă perle.

2020—2023: Un nou început

Anul 2023 deschide un al doilea capitol pentru trupă cu două noi albume: Deocamdată suntem și Departe de solstițiu. Cu o producție mai vastă și mai contemporane în compoziție, albumele virează dinspre chitări înspre orgi, synthetizatoare, instrumente de suflat și percuție clasică, oferind celor 14 piese un sunet mai vast și monumental: „de la Doom la Autotune"